Informatie over corona-maatregelen voor de speelautomatensector

13 maart 2020

Het zal u de afgelopen tijd niet ontgaan zijn dat de maatregelen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan steeds verder worden uitgebreid. Vandaag, 12 maart 2020, zijn aanvullende maatregelen bekend gemaakt. We informeren u in dit artikel over deze maatregelen, wat u verder kunt en waar u verdere informatie kunt vinden.

 

Neem hygiënemaatregelen

Het is belangrijk om extra hygiënemaatregelen te nemen op uw locaties, zowel waar u bezoekers ontvangt en/of uw personeel werkzaam is. Daarbij kunt u denken aan het beschikbaar stellen van desinfecterende middelen om de handen te reinigen en extra schoonmaakbeurten. Wij adviseren u om – waar mogelijk – het aantal schoonmaakbeurten te verhogen.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen om:

 • Bij het snuiten van de neus papieren zakdoekjes te gebruiken en deze na gebruik weg te gooien;
 • De handen regelmatig met zeep te wassen (minimaal 20 seconden met water wassen);
 • Hoest in de elleboog of in een papieren zakdoek;
 • Schud geen handen.

 

Instrueer uw personeel om geen handen te schudden en gepaste afstand tot collega’s/gasten te houden. Probeer bij het aanreiken van geld, drankjes of voedsel geen lichamelijk contact te maken. Zet of leg voorwerpen neer zodat de gast/collega het kan beetpakken.

 

Advies voor de speelautomatensector

Specifiek voor de speelautomatensector willen wij u als VAN Kansspelen het volgende adviseren:

 • Neem extra hygiënemaatregelen als extra schoonmaakbeurten;
 • Laat niet meer dan 100 mensen tegelijkertijd binnen in een speelautomatenhal;
 • Zorg ervoor dat mensen hun handen kunnen desinfecteren, onder andere met desinfectiegel;
 • Instrueer personeel om met gezond verstand afstand te bewaren van spelers.

 

Informatiemateriaal hygiënemaatregelen

Op de website van de Rijksoverheid is een speciale pagina te vinden waar u informatiemateriaal kunt vinden over hoe hygiënemaatregelen toe te passen. De posters kunt u eventueel op locaties ophangen of verspreiden onder uw personeel. U vindt dit op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/03/01/communicatiemiddelen-preventie-en-publieksvragen

 

Specifieke informatie voor horecagelegenheden

Collega-brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland heeft een specifieke pagina samengesteld met daarin informatie over het corona-virus en preventieve maatregelen in de horeca. Deze pagina is te vinden op https://khn.nl/nieuws/vragen-en-antwoorden-over-het-coronavirus

 

Aanvullende maatregelen vanuit het kabinet (12 maart 2020)

Omdat de verspreiding van het corona-virus in Nederland oploopt, heeft het kabinet in overleg met het RIVM de volgende aanvullende maatregelen genomen die gelden tot het einde van de maand maart:

 • Bijeenkomsten/evenementen waar meer dan 100 personen tegelijkertijd komen zijn verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties als musea, theaters, sportwedstrijden, etc.;
 • Werk zoveel mogelijk thuis of spreid de uren, zodat zo min mogelijk mensen tegelijk reizen en/of aan het werk zijn;
 • Blijf bij neusverkoudheid, klachten met hoesten, koorts of keelpijn thuis.

 

Het kan zijn dat de maatregelen om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan worden verzwaard. Daarbij kunnen lokale verschillen optreden. Houdt u daarom de komende tijd de website van de Rijksoverheid én uw gemeente in de gaten.