VAN Kansspelen: zet meer in op aanpak illegale kansspelen

4 maart 2019

De reportages van Nieuwsuur in het afgelopen weekend tonen aan dat er meer geïnvesteerd moet worden in de aanpak van illegale kansspelen in Nederland. Het nieuwsprogramma bracht de schaal van het illegale gokken in theehuizen en bedrijfspanden aan het licht. VAN Kansspelen roept de politiek en de Kansspelautoriteit daarom op te investeren in de opsporings- en handhavingscapaciteit, zodat het illegaal gokken effectiever bestreden kan worden.

 

Reportage Nieuwsuur

In de reportages van Nieuwsuur in het weekend van 2 en 3 maart jongstleden was te zien dat het illegaal gokken in theehuizen en andere bedrijfspanden grote vormen heeft aangenomen. Via digitale middelen wordt illegaal gegokt op sportwedstrijden, zijn er in bedrijfspanden illegale speelautomaten te vinden en worden er illegale pokertoernooien georganiseerd. Zo gaf één van de geïnterviewden aan dat “er in Nederland geen winkelstraat is waar niet illegaal wordt gegokt”. Gemeenten en de Kansspelautoriteit reageerden hierop dat er te weinig opsporings- en handhavingscapaciteit is om illegaal gokken aan te pakken.

 

Versterk opsporings- en handhavingscapaciteit

Naar aanleiding van de uitzendingen pleit brancheorganisatie VAN Kansspelen voor een effectievere aanpak van illegale kansspelen. Voorzitter Frits Huffnagel: “De uitzendingen van Nieuwsuur bewijzen dat er veel illegaal wordt gegokt in Nederland. Dat is oneerlijke concurrentie voor onze leden, met name voor vergunninghouders die in de horeca speelautomaten exploiteren. Vandaar mijn oproep:  zet meer in op het opsporen van illegaal gokken!”.

 

Gevaar voor spelers

Wanneer spelers meedoen aan illegale gokspellen, is er geen controle of het spel eerlijk verloopt. Ook staan zij bloot aan de gevaren van kansspelverslaving, omdat er geen preventieve maatregelen worden genomen en er ook geen professioneel toezicht op spelers is. Frits Huffnagel hierover: “Het is belangrijk dat spelers naar legale aanbieders van kansspelen worden geleid. Daar spelen spelers gegarandeerd een eerlijk spel en wordt kansspelverslaving tegengegaan”.