VAN-voorzitter zeer teleurgesteld over uitblijven
harde einddatum tijdelijke verhoging
kansspelbelasting

24 NOVEMBER 2017

VAN-voorzitter zeer teleurgesteld over uitblijven harde einddatum tijdelijke verhoging kansspelbelasting

Gisteren is in de Tweede Kamer een amendement van Aukje de Vries (VVD) verworpen. De voorzitter van de VAN, Frits Huffnagel, steekt zijn teleurstelling hierover niet onder stoelen of banken.

“De tijdelijke verhoging van de kansspelbelasting van 29 naar 30,1 % is volstrekt onredelijk, maar dat een kleine meerderheid van de Tweede Kamer en de regering het fatsoen missen om voor de toch al zwaar belaste kansspelsector een harde einddatum in het wetsvoorstel op te nemen, is onbegrijpelijk.”

 

Het amendement van Aukje de Vries voorzag juist in een harde einddatum. In het wetsvoorstel zal de tijdelijke verhoging ingaan vanaf 1 januari 2018 tot zes maanden nadat het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KoA) in werking is getreden. Reden voor verhoging van de kansspelbelasting (ksb) is vertraging in het wetgevingsproces. Het  wetsvoorstel KoA is nu in behandeling bij de Eerste Kamer. Daardoor kan er nog geen ksb bij online kansspelaanbieders worden geheven en moeten de huidige legale kansspelaanbieders 20 miljoen euro extra ophoesten.

 

“Zoals we allemaal weten, kunnen wetsvoorstellen sneuvelen. Het zal de niet de eerste keer zijn dat een wetsvoorstel over kansspelen strandt in de Eerste Kamer. In dit geval zou de tijdelijke verhoging dan zo maar een structurele verhoging kunnen zijn. Compleet onredelijk om ondernemers zo te behandelen en onbegrijpelijk dat SP, GroenLinks, DENK, SGP, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en het CDA dat wel doen.”

 

“Op korte termijn willen wij in gesprek met staatssecretaris Menno Snel om hem in dit dossier bij te praten en hem te wijzen op door de overheid in de afgelopen jaren gewekte verwachtingen ten aanzien van de hoogte van de ksb. In 2008 was hij ambtenaar op Financiën, onder meer belast met de introductie van kansspelbelasting op kansspelautomaten. We zullen graag het geheugen van de  staatssecretaris opfrissen en hem wijzen om deze onredelijke gang van zaken.”