VAN Kansspelen spreekt voor Kamercommissie Justitie & Veiligheid

27 september 2018

Op een door MKB-Nederland georganiseerde bijeenkomst afgelopen dinsdag sprak VAN-voorzitter Frits Huffnagel voor de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid. In zijn betoog uitte de voorzitter zijn verontwaardiging over de dit jaar ingevoerde (tijdelijke) verhoging van de kansspelbelasting en brak hij een lans voor wettelijke mogelijkheden voor innovatie en inflatiecorrectie in de sector.

 

Voorzitter VAN Kansspelen: verhoging kansspelbelasting “onrechtvaardig en oneerlijk”
Frits Huffnagel, voorzitter van VAN Kansspelen, was één van de sprekers tijdens het door MKB-Nederland georganiseerde overleg. Het belangrijkste punt van VAN Kansspelen is het terugdraaien van de (tijdelijke) verhoging van de kansspelbelasting die per 1 januari 2018 geldt. Deze verhoging is ingevoerd omdat het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand nog niet door de Eerste Kamer is behandeld.

 

Frits Huffnagel aan het woord tijdens de bijeenkomst met de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Foto: Rolf van Koppen

 

Huffnagel noemde het onrechtvaardig en oneerlijk “dat een sector moet betalen voor politieke vertraging”. Doordat er nog geen belasting kan worden geheven bij online kansspelaanbieders, moeten de huidige aanbieders betalen voor de illegale aanbieders. De VAN-voorzitter riep de aanwezige Kamerleden dan ook de belastingverhoging voor aankomend jaar terug te draaien.
“De sector moet betalen voor vertraging waar zij niets aan kan doen. U bent als Tweede Kamerleden ook niet verantwoordelijk voor de vertraging in de Eerste Kamer, maar het is wel uw schuld dat u legale aanbieders laat betalen voor illegale aanbieders.”

 

“Maak innovatie beter mogelijk”
De kansspelsector kampt met verouderde wetgeving. Het speelautomatenbesluit en bijbehorende regelgeving laten weinig ruimte voor innovatie. Frits Huffnagel pleitte er dan ook voor om innovatie mogelijk te maken door het speelautomatenbesluit te actualiseren en de sector ruimte te bieden voor indexatie. “Alles is duurder geworden, de huur, een kop koffie, een beker cola, maar in onze sector gelden nog steeds dezelfde inworpbedragen.”

 

Standpunten VAN Kansspelen zijn opgenomen in de speerpuntenlijst MKB-Nederland.
Speciaal voor de bijeenkomst heeft MKB-Nederland een speerpuntenlijst opgesteld. In deze lijst hebben MKB-Nederland en verschillende brancheorganisaties de voor de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid op een rij gezet.
U vindt de speerpuntenlijst hier.